ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...


Pentru un credit în cadrul programului "Prima Casă", ratele ajung la 250 - 400 de euro, în timp ce salariul mediu net al romașcanilor este de aproape 225 de euro. Mii de persoane din Roman nu mai au acces la un împrumut bancar, fiind înregistrate deja ca datornici la credite mai vechi.


De la un an la altul, băncile comerciale îndepărtează din ce în ce mai mult potențialii clienți care au nevoie de un împrumut. Începutul anului 2012 a adus o scumpire a creditelor bancare în euro care afectează în mod direct orice persoană care dorește un împrumut de valoare mare ca, de exemplu, un credit în cadrul programului "Prima Casă". Noile condiții de creditare se adresează doar celor care au, oricum, salarii suficient de mari încît să poată "păstra bani la ciorap". Pe de altă parte, mii de romașcani sînt refuzați oricum de bănci atunci cînd cer un credit pentru că sînt înregistrați ca datornici sau ca persoane ce reprezintă "risc", după ce au întîrziat cu plata ratelor la credite mai vechi.

Noile norme de creditare îi obligă, de exemplu, pe cei care vor un credit în cadrul programului "Prima Casă", să plătească o rată între 250 și 400 de euro, lunar, pentru o locuință. În aceste condiții, salariul solicitantului sau venitul soților care vor un astfel de credit ar trebui să depășească 600 de euro, iar solicitantul sau familia respectivă ar trebui să nu mai aibă nici un alt credit în derulare. Cum salariul mediu net al romașcanilor este de aproape 225 de euro și mulți dintre ei fie mai au și alte rate de plătit, fie se află deja în baza de date a persoanelor cu risc bancar, rezultă că puțini își vor mai permite un credit pentru locuință sau chiar pentru un autoturism nou. 

În condițiile în care băncile sînt din ce în ce mai greu de convins să ofere împrumuturi pentru investiții de mare valoare, potențialii clienți se orientează spre instituțiile financiare nebancare (IFN), pentru achiziționarea în rate a bunurilor de consum. În anul 2011, românii au preferat să se împrumute de la IFN-uri precum Credex sau EFG Retail Services, pentru a-și achiziționa televizoare, laptop-uri sau bunuri electrocasnice, considerînd că sistemul de creditare al acestora este mai accesibil decît cel al băncilor comerciale.

About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top