ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...

 



Coronavirus ne-a răpit bucuria de a petrece  timpul ca altădată, cu prieteni, rude sau vecini reuniţi la aceeași masă. Ca să nu ne infectăm, suntem nevoiţi să găsim soluţii de a fi împreună fără să ne aflăm fizic unii lângă alţii.


Viaţa socială, indispensabilă


Pandemia ne-a epuizat din multe puncte de vedere, dar mai ales emoţional. Pe lângă stresul de a respecta clipă de clipă măsurile de igienă – poartă mască, spală și dezinfectează mâinile, nu-ţi atinge faţa, nu te freca la ochi! –, trebuie să păstrăm și distanţa, uneori chiar și faţă de persoanele apropiate. Noi, oamenii, avem nevoie de socializare pentru a ne păstra sănătatea psihică și emoţională, nevoie care se acutizează de sărbători – cine vrea să petreacă revelionul sau Crăciunul izolat? Ne dorim să-i revedem pe cei dragi, să vorbim și să râdem cu prietenii, să mergem în vacanţe, la film, la restaurant, la petreceri, cum să ne ia cineva sau ceva toate astea? Dată fiind situaţia impusă de pandemie, putem fi totuși aproape de cei dragi fără a ne expune riscului de infectare?


Acasă – vizite puţine și scurte


Ne aflăm în miezul unei pandemii, deci nu există o modalitate perfect sigură de a socializa. Ori de câte ori invităm pe cineva acasă, ne creștem riscul de a contracta și a transmite mai departe virusul, din moment ce unii oameni pot fi infectaţi fără să aibă simptome. Specialiștii ne avertizează de multă vreme că reuniunile din interior sunt principala cale de transmitere a SARS-CoV-2 și ne sfătuiesc să petrecem sărbătorile doar cu cei ai casei, fără familia extinsă, prieteni sau vecini. Dacă decizi să organizezi o mică întâlnire acasă ori în alt spaţiu închis, fiţi cu toţii prevăzători. Câteva sfaturi utile:

→ Nu vă strângeţi mai mult de 6-8 persoane;

→ Spălaţi-vă toţi pe mâini de îndată ce aţi ajuns în casă și dezinfectaţi-vă cu alcool;

→ Nu vă îmbrăţișaţi, nu vă pupaţi, nu daţi mâna, purtaţi mască. Daţi masca jos doar când mâncaţi sau beţi;

→ Aranjează masa festivă în cea mai mare încăpere/spaţiu disponibil și așezaţi-vă la distanţa de 1,5-2 metri unii faţă de alţii; 

→ Riscul de infectare este mai mare în spaţiile neaerisite. Așadar, deschide pe rând ferestrele, atât în încăperea unde staţi, cât și în restul locuinţei, ca aerul să circule în toate sensurile – acest gest scade riscul de infectare. Din același motiv ar fi bine ca și invitaţii să se miște, să nu stea în același loc. Ideal ar fi ca vizita să fie scurtă, de maximum 1-2 ore.


Întâlniri afară, dacă vremea permite


Întâlnirile din exterior sunt mai sigure decât cele din interior. Petrecerile în exterior sunt însă

aproape imposibile din cauza frigului. Dar, dacă simţi că nu mai poţi îndura izolarea și dorești neapărat să revezi și să vorbești faţă în faţă cu unele persoane, cel mai bine ar fi să vă întâlniţi undeva afară, de pildă într-un parc. Purtaţi mască și staţi la distanţa de cel puţin 1,5 metri.


Tehnologia ne poate ţine aproape


Telefon, tabletă, computer. Prezente în aproape toate casele, aceste obiecte joacă un rol important în viaţa noastră socială, mai ales în prezent. Cu ajutorul aplicaţiilor instalate pe aceste dispozitive – whatsapp, facebook, instagram și altele asemenea – purtăm conversaţii, trimitem mesaje și poze și chiar ne putem vedea, folosind apeluri video. Telefonul e cel mai la îndemână mijloc de comunicare. Ţi-e dor de colega de birou sau de prietena din celălalt capăt al orașului? Pune mâna pe telefon și staţi la taclale! Poate că o convorbire nu înlocuiește o întâlnire faţă în faţă, dar este un mijloc util și la îndemână de a socializa. Îţi lipsește cozonacul mamei? Organizează sesiuni de gătit online cu ea, prin apel video. Astfel, vă puteţi vedea și pălăvrăgi în timp ce gătiţi bunătăţi pentru cei dragi. Deși inedită, experienţa va fi una plăcută. Depășește-ţi reticenţa, indiferent de natura ei (că nu te pricepi, că ești prea în vârstă, că e dificil) și pășește cu curaj în lumea tehnologiei: după aceea o să regreţi, ca mulţi alţii, că n-ai învăţat mai devreme să butonezi un telefon „deștept“!



About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top