ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...




Nadia Comaneci


Despre Nadia Comaneci am mai scris si ca este un brand de tara si nu degeaba i se mai spune si Zeita de la Montreal - in 1976 la Olimpiada de aici a devenit prima gimnasta din lume care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica.
De asemenea, este considerata a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX si una dintre cele mai bune gimnaste din toate timpurile. Nadia Comaneci este si primul sportiv roman inclus in memorialul International Gymnastics Hall of Fame si primul sportiv invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul International al Voluntariatului.


Gheorghe Hagi


Hagi a adus fotbalul la rangul de sport national romanesc, a fost numit Regele fotbalului romanesc si Maradona din Carpati si este cel mai bun marcator din istoria Nationalei Romaniei. De asemenea, este un jucator de fotbal admirat de multi jucatori intarnationali, iar multe vedete ale fotbalului din zilele noastre l-au avut ca model.
Gica Hagi a debutat la Farul Constanta in 1982 (avea 17 ani), apoi a evoluat la Sportul StudentescSteaua Bucuresti[echipa alaturi de care a castigat trei titluri de campion al Romaniei, doua Cupe si Supercupa Europei, in perioada 1987-1990), Real MadridBresciaBarcelona si Galatasaray [alaturi de care a obtinut patru titluri de campion al Turciei, o Cupa UEFA si o Supercupa a Europei].
Alaturi de Hagi, Nationala Romaniei a obtinut cele mai bune rezultate.


Ilie Nastase


Ilie Nastase este unul dintre cei mai importanti jucatori de tenis ai anilor 1970. A fost de doua ori numarul unu mondialin 1972 si 1973.

In toata cariera sa a castigat 57 de titluri la simplu. La dublu a castigat turneele de la Wimbledon in 1973, Roland Garros in 1970 si US Open in 1975.
Tot in anii '70 a castigat de patru ori Turneul Campionilor (1971, 1972, 1973 si 1975). Pentru echipa de Cupa Davis a Romaniei a jucat timp de 18 ani un numar de 146 de meciuri de simplu si dublu, dintre care a castigat 109. Dar Nastase a devenit cunoscut si pentru glumele sale din arena sau pentru tacticile agresive, fiind poreclit si Nasty.

Revista TENNIS Magazine l-a plasat pe locul 28 in topul "40 cei mai mari jucatori de tenis din ultimii 40 de ani", realizat in 


Ion Tiriac


Despre Ion Tiriac se stie ca a fost jucator profesionist de tenis, ce nu se stie e ca a fost si jucator de hochei, intre 1958 si 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheata a Romaniei, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarna din Innsbruck si la Campionatele Mondiale.
Pe terenul de tenis a fost un jucator mai bun la dublu, castigand alaturi de Ilie Nastase, in afara de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open si Canadian Open (1972) etc.
Intre anii 1984 - 1993 a fost managerul lui Boris Becker, din 1996 este detinatorul licentei turneului de tenis BCR Open Romania, iar in prezent este unul dintre cei mai bogati romani (este primul roman care a intrat in lista Forbes a miliardarilor lumii).


Ivan Patzaichin


Despre Ivan Patzaichin se poate spune ca este o legenda a caiacului. Acesta a fost  laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vara din 1968, 1972, 1980 si 1984 .Lui Patzachin i se mai spune si campionul cu pagaia rupta pentru ca la o campanie de calificari pagaia i s-a rupt, iar acesta a terminat cursa asa (pe ultimul loc), chiar daca putea sa abandoneze. Dupa contestatii din partea oficialilor romani, Ivan a participat la recalificari si a castigat pana si finala.In 1990 i s-a decernat din partea Comitetului Olimpic International cea mai inalta distinctie a acestui for: Ordinul Olimpic Colanul de Platina. Ivan este singurul sportiv roman detinator al acestui ordin.

Lia Manoliu


Lia Manoliu este una dintre cele mai renumite atlete din Romania, laureata cu aur la Jocurile Olimpice de vara din Mexico 1968 si cu bronz la Jocurile Olimpice de vara din Roma 1960 si la Jocurile Olimpice de vara din Tokyo 1964 la proba de aruncare a discului.
Lia Manoliu detine un record de longevitate olimpica, care apare si in Cartea recordurilor. A fost de 12 ori campioana nationala si de sapte ori campioana balcanica. Dar, concomitent cu activitatea sportiva Lia Manoliu a absolvit si Facultatea de Energetica.
Printre distinctiile primite se numara si Trofeul Fair Play, decernat de catre UNESCO (1973), Ordinul Olimpic Colanul de Bronz (1975), Trofeul Femeia in Sport (CIO - 1990) si Trofeul Centenarului CIO (1994).

Iolanda Balas


Iolanda Balas a dominat proba de saritura in inaltime timp de un deceniu. Intre 1957 si 1967, Iolanda Balas a castigat 150 de intreceri consecutive, depasind recordul sau mondial de 14 ori, ridicandu-l de la 1,75 m la 1,91 m.

Suprematia sportiva a Iolandei Balas s-a vazut la finala olimpica de la Roma 1960. Din 15 concurente initiale, numai patru au depasit inaltimea de 1,71 m. Iolanda Balas a castigat medalia de aur cu o diferenta de 14 cm fata de a doua clasata.

Mircea Lucescu


Mircea Lucescu este un fost jucator de fotbal si unul dintre cei mai apreciati antrenori romani din toate timpurile, detinand si recordul pentru numarul de jocuri conduse de pe banca echipei nationale, 59.
Ca antrenor a condus printre altele echipa nationala a Romaniei, dar si echipele Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucuresti, Brescia, Reggiana, FC Rapid, Internazionale Milano, Galatasaray, Beşiktaş si Șahtior Donețk.

Cu Galatasaray a cucerit Supercupa Europei in sezonul 2000-2001, iar din 2003 antreneaza echipa ucraineana Șahtior Donețk cu care a castigat Cupa UEFA in 2009. Pentru aceasta realizare a fost decorat cu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

Gabriela Szabó


Gabriela Szabó este o atleta de talie mondiala si a fost desemnata cea mai buna atleta a lumii si cea mai buna sportiva a Europei in 1999.
In 1998 a stabilit un nou record mondial la 2.000 m si la 5.000 m, in 1999, la Dortmund.
A fost de asemenea de patru ori campioana mondiala la seniori si o data la juniori. Este vicecampioana olimpica in Atlanta, la 10.000 de metri.

Lucian Bute


Lucian Bute este un pugilist romano-canadian la categoria supermijlocie, campion mondial in versiunea IBF. Are in palmares 30 victorii din 31 meciuri, dintre care 24 prin KO.
Pe data de 9 iulie 2011 Lucian Bute s-a infruntat pentru prima data in Romania, aparandu-si centura, cu francezul Jean-Paul Mendy, la Romexpo, unde a reusit sa castige meciul prin KO. Acesta a fost cel mai urmarit meci de box din istoria televiziunii romane, peste 4.5 milioane de oameni urmarind meciul



















About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top