ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...




Postul public de televiziuna spaniol TVE a difuzat, joi seara, un reportaj realizat in Romania si intitulat "Urmatoarea oprire: Bucuresti" despre emigrantii romani intorsi in tara, deveniti mai interesati de politica.

O echipa a televiziunii spaniole TVE a venit in Romania pentru a face un reportaj despre emigrantii romani intorsi acasa dupa ce criza economica a afectat Spania. Reportajul a fost difuzat joi seara pe canalul 2 al televiziunii publice spaniole.

"La 25 de ani de la indepartarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu, romanii, care au trait o lunga perioada de tranzitie politica si economica, si-au manifestat respingerea fata de coruptie, nemultumirea fata de instabilitatea politica si asteptarile mai mari pentru tara la alegerile prezidentiale din noiembrie, incheiate cu un rezultat surpriza. Votul imigrantilor a fost decisiv pentru alegerea noului presedinte, Klaus Iohannis, care reprezinta dorinta de schimbare a majoritatii populatiei", comenteaza postul de televiziune, in materialul de prezentare a reportajului.

Situatia economica nefavorabila din tara a facut ca multi romani sa isi caute de lucru in alte tari. Dupa integrarea tarii in Uniunea Europeana, in 2007, numarul emigrantilor din Romania s-a triplat comparativ cu 2002, cand eliminarea vizelor a facilitat emigratia. Raportat la numarul de locuitori, Romania este tara cu cel mai mare numar de emigranti din lume, adauga televiziunea.

Numerosi romani au mers in Spania in perioada de dezvoltare maxima a sectorului de constructii, dar, din cauza problemelor economice cu care s-a confruntat aceasta tara in ultimii ani, multi dintre ei au ramas fara loc de munca, iar unii s-au intors in Romania mai devreme decat intentionau.  Decizia de a se intoarce in tara a fost mai usoara pentru cei care au reusit sa stranga bani in perioada petrecuta in Spania. Unii dintre ei au inceput mici afaceri, precum restaurante cu mancare italiana sau spaniola. Gabi, proprietarul unui astfel de restaurant si unul dintre personajele reportajului, sustine ca nu ii lipsesc clientii, inclusiv cei romani, in pofida dificultatilor economice (salariul minim este echivalentul a 215 euro pe luna in Romania).

Intoarcerea in tara de origine este insa dificila pentru multi adolescenti. Echipa postului spaniol de televiziune a mers la un liceu din Bucuresti pentru a discuta cu elevii care au plecat din tara la varste mici. Ei marturisesc ca au pierdut contactul cu viata din Romania, cu prietenii lor si se gandesc sa se intoarca in Spania la terminarea studiilor.

Jurnalistii s-au intalnit si cu elevi care au crescut departe de parintii lor, plecati la munca in strainatate. UNICEF estimeaza ca in Romania sunt 350.000 de astfel de copii.

Reportajul de la TVE vine pe fondul unui alt material despre romani care au emigrat in Marea Britanie si despre problemele cu care se confrunta acestia, difuzat in mai multe episoade la Channel 4. Documentarul, intitulat "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii"), este difuzat din 17 februarie, pana in prezent putand fi vizionate trei episoade.

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tanar rom care povesteste despre cei 20.000 de romani care au ajuns in Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau sa va mint, sunt unii romani care vin fara locuri de munca sau care nu au unde sa locuiasca. Si astfel de romi va sperie pe voi", afirma el. Documentarul prezinta tocmai povestile a trei astfel de persoane.


Documentarul a fost criticat de catre oficiali romani si membri ai comunitatilor romanesti din Anglia si Scotia, care spun ca ar fi tendentios la adresa romanilor. De altfel, numerosi romani au participat, la Londra, la un protest "in tacere" fata de acest documentar. Materialul difuzat de Channel 4 a primit insa si reactii pozitive, mai multe ONG-uri romanesti felicitand postul britanic pentru seria de reportaje si aratand ca protestele oficialilor romani au fost generate de ignoranta sau de ipocrizie, fata de problema saraciei.


About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top