ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...

 


"Companiile câștigă prin comiterea de fraude, deoarece riscul este neglijabil"

"Dacă s-ar aplica reglementările, amenzile ar fi rezonabile"


Companiile folosesc multe trucuri pentru a induce în eroare consumatorii, pentru a-i suprataxa sau pentru a-i determina să ceară servicii pe care nu le-au solicitat. Acesta este denunțat de Rubén Sánchez (Sevilla, 48 de ani), care și-a petrecut mai mult de jumătate din viață apărând drepturile consumatorilor , al cărui secretar general este acum. "Companiile se joacă cu ignoranța, cu lipsa de cultură a cererii, cu faptul că nu răspund la plângerile noastre, astfel încât să ne obosim și să ne temem: «O să vă tai puterea, o să vă pun pe o listă de rau platnici, o să vă confisc» .


 De ce oamenii, după părerea ta, lasă companiile să fure ?


Urmărim un discurs al societății noastre capitaliste de hiperconsum în care educația noastră ca consumatori ne este dată de companii prin publicitate. Acasă, consumul rațional nu este de obicei discutat sau predat în școală. Și când vedem nereguli, puțini oameni se plâng .


 Cum tratează companiile spaniole clienții?


Cu cât companiile sunt mai mari, cu atât tratează mai rău consumatorii. Deși dacă sunt companii mici în sectoare în care există o lungă tradiție de fraudă, cum ar fi energia sau telefonul, acestea maltratează, de asemenea. Companiile mari știu că pot câștiga mai mult din practicile interzise, de la creșterea ratei înainte de expirarea contractului până la strecurarea lucrurilor în chitanță, deoarece riscul ca acesta să aibă consecințe este foarte mic. Dacă nu vă dați seama, ei continuă să vă taxeze, iar dacă vă dați seama, de obicei nu o returnează. La ceea ce câștigă cu rata dvs., se adaugă un plus cu practicile ilicite. Companiile fac mulți bani comițând fraude, pentru că riscul este neglijabil: foarte puțini oameni se plâng, iar amenzile Administrației sunt ridicole. 


Ce fac administrațiile?


Foarte puțin. Amenzile administrațiilor regionale sunt mici, iar sumele sunt neglijabile. L-am convins pe ministrul Alberto Garzón să schimbe regula și, din luna mai, Ministerul Consumatorilor va avea, de asemenea, competența de a amenda fraudele masive din Spania. Dar este nevoie de voință politică.


Amenzile sunt suficiente?


Dacă reglementările ar fi aplicate cu strictețe, acestea ar fi rezonabile: că sumele sunt între 1 și 10 ori mai mari decât beneficiul ilicit. Dacă o companie fură două milioane de euro și pui o amendă de 20 de milioane, atunci asta are un impact. Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Dacă cineva îi lasă să fure de la noi, sunt administrațiile. Acestea sunt permisive cu frauda, deoarece ei cred că piața se reglementează în sine și că consumatorii vor abandona companiile care le maltratează. Este o minciună pentru că există comportamente ale marilor companii care spun "vom frauda totul, că nu se întâmplă nimic".


Apărați  serviciile pentru consumatori ?


Pe de altă parte, pentru că nu avem o regulă care să spună că atunci când ești taxat neregulamentar cu ceva, nu numai că ai dreptul să recuperezi acel ceva, dar te despăgubesc cu 30 sau 50 de euro pentru neplăceri. Dacă acest lucru ar exista, oamenii ar fi mai proactivi în raportarea abuzurilor. Iar companiile ar minimiza abuzurile. Ar fi o modalitate de a educa consumatorul să se plângă.


Acolo avem marea problemă că cu cât ignoranța ta este mai mare, cu atât te tratează mai rău.

 

About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top