ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...




In zilele noastre, cofeina este o substanta extrem de utilizata, atat de adulti, cat si de copii. Cei mari nu se pot trezi dimineata fara sa bea o ceasca de cafea, iar copiii consuma in mod obisnuit Cola sau alte bauturi cofeinizate. 

Cofeina si creierul uman 

Marea intrebare legata de cofeina vrea sa ofere un raspuns privind actiunea acestei substante. Deci : este cofeina buna sau nu ? Din pacate, nu exista un raspuns universal-valabil. Totul depinde in principal de cum reactioneaza fiecare organism la cofeina. Unele persoane se simt mai vesele, mai vioaie si mai sociabile, incercand chiar o stare de euforie. Alte persoane devin insa iritabile si anxioase, capata dureri de cap sau risca atacuri de panica dupa ce consuma cofeina. Trebuie retinut si faptul ca majoritatea celor ce consuma foarte des cofeina risca sa devina dependenti, lucru valabil si in cazul copiilor. Totusi, desi cofeina prezinta unele insusiri ale drogurilor, implicatiile acestei dependente nu sunt grave, arata doctorii. In creier, cofeina actioneaza ca un stimulent indirect. Ea blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina, care comanda in general creierului sa se linisteasca si sa adoarma. Molecula cofeinei se aseamana cu adenozina si poate "pacali" creierul, substituind-o pe aceasta. Ca urmare, adenozina este incapabila sa inabuse neurotransmitatorii "insufletitori", ca dopamina, iar creierul ramane intr-o stare permanenta de excitabilitate. 

De cata cofeina avem nevoie si in ce produse o gasim? Efectele benefice ale cofeinei sunt sporirea atentiei si a concentrarii, inlaturarea oboselii si micsorarea timpilor de reactie. Totusi, studiile au aratat ca si dozele mici de cofeina au aceste efecte, nefiind necesara ingurgitarea unor cantitati uriase. Doza optima de cofeina este de 100 pana la 200 mg - una pana la doua cesti de 140 g. Le poti distribui in doua segmente orare: dimineata si la sfarsitul dupa-amiezii, cand efectul cofeinei dispare. Dozele mai mari nu dau rezultate mai bune, uneori fiind chiar contraproductive. 

Pe langa cafea, si ceaiul este un depozitar util de cofeina. Desi contine doar 60 mg de cofeina (cam la jumatate fata de cafea), o ceasca de ceai te poate ajuta sa iti inviorezi pe loc creierul si sa iti imbunatatesti performantele. Cercetatorii britanici au aratat intr-un studiu recent ca subiectii care au baut doar apa in decursul unei zile au avut performante slabe, pe cand cei care au baut ceai sau cafea si-au mentinut atentia si activitatea cognitiva optima pe tot parcursul zilei. Cel mai important, insa, impactul benefic asupra creierului a putut fi observat extrem de rapid - dupa numai zece minute de la inghitirea bauturilor cofeinizate. Totusi, cercetatorii nu pun aceasta inviorare exclusiv pe seama cofeinei, luand in calcul si alti compusi activi din ceai sau cafea. 

Cele trei mari surse de cofeina 

• Cafeaua - in jur de 70 mg la 100 ml de cafea preparata 

• Ceaiul - in jur de 18 mg de cofeina la 100 ml de ceai preparat 

• Cola - in jur de 14 mg la 100 ml

About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top