ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...


Conform Noului Cod Civil, cuplurile doritoare de divorț se pot adresa - pe lînga clasicele instanțe judecătorești - și stării civile sau cabinetelor notariale. Noile prevederi par să protejeze partea "vătămată" din căsnicie sub forma unor plăți compensatorii efectuate de către autorul moral al divorțului.

Ai lucrat din greu 20 de ani la căsnicie? Primești pensie după divorț!

Dacă fostul partener dovedește că stilul de viață "de după" este modificat în sens negativ și nu se mai ridică la nivelul celui avut în timpul căsniciei longevive, acesta poate cere în instanță o sumă compensatorie sau chiar plata în natură.
Dacă parțile au ajuns la un numitor comun, și-au stabilit partajul și nu au copii minori în dotare, pot apela cu încredere la noile instituții acreditate divorțului. Acestea reușesc să flexibilizeze și să urgenteze procedurile desfacerii unei căsătorii, iar timpul și costurile aferente unui divorț clasic sînt minimalizate. Legea micii reforme a făcut posibil ca, în cazul cuplurilor care nu au copii sub 18 ani, divorțul consimțit de ambii soți să poată fi făcut pe cale administrativă, în 30 de zile, cu costuri minime.

 

Ai 30 de zile ca să te răzgîndești


Dacă soții suînt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie sau adoptați, ofițerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a celor doi poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților, eliberîndu-le un certificat de divorț. În ambele cazuri, atît la oficiul de stare civilă, cît și la cabinetul notarial, se emite un certificat de divorț la 30 de zile de la data depunerii unei cereri tipizate. În aceste 30 de zile, pînă la data primirii certificatului, partenerii se pot răzgîndi cu privire la desfacerea căsătoriei, iar în cazul în care nu există semne de răzgîndire, ofițerul de stare civila sau notarul pot "pronunța" divorțul.

Partajul și plățile compensatorii


Noul Cod Civil conturează mai bine drepturile și obligațiile soților, iar în acest sens s-a făcut referire la celebrele contracte prenupțiale pe care legislația internațională le acceptă. În România, contractul prenupțial ia numele de convenție matrimonială și stabilește regimul matrimonial liber consimțit de cei doi soți, stipulat pe actul de căsătorie. Soții pot alege între comunitatea legală, separația de bunuri sau comunitatea convențională. Acest regim matrimonial este deosebit de important în cazul unui divorț, fiind un instrument de protejare a bunurilor.

Problematica divorțului atinge puncte sensibile mai ales cînd se constată culpa exclusivă a unuia dintre soți cînd, conform art. 380 Cod Civil, procesul de divorț în fața instanței poate fi continuat chiar și de către moștenitorii soțului care a invocat culpa. Totodată, în cazul în care unul dintre soți constată un dezechilibru, în special de natură financiară, acesta poate cere, în urma divorțului, o plată compensatorie care să îi asigure aceeași traiectorie socială și financiară rezultată în timpul căsătoriei. Această decizie ține de competența instanței judecătorești și de probele care sînt anexate la dosarul de divorț.

Cu cine rămîn copiii?

 Dacă pîna acum, legislația prevedea ca minorul să fie încredințat unuia dintre părinți, Noul Cod spune că autoritatea părintească poate să revină în custodia ambilor părinti, asta în cazul în care autoritatea judecătorească nu stabilește alt statut. O premieră o reprezintă posibilitatea cuplurilor divorțate înainte de 1 octombrie 2011 de a solicita custodia comună, chiar dacă în prezent minorul este încredințat unuia dintre soți. Un factor important îl constituie și posibilitatea minorului, cu vîrsta minimă de 10 ani, de a-și exprima opinia cu privire la dorința de a locui cu unul dintre părinți, instanța judecătorească fiind atentă la nevoile sale, atît afective, cît și financiare și de securitate.

Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Marius Flăcău oferă informații interesante legate de divorț, condiții și locuință copil.

Sursa: Avocat TV
www.avocat-tv.ro

About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top