ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...



Spania a atras recent atentia analistilor crizei economice, dupa ce costurile sale de imprumut au crescut la nivelul la care Grecia, de pilda, a intrat in incapacitate de plata.

O alta problema grava care apasa asupra statului iberic sunt creditele neperformante, care au depasit jumatate din totalul imprumuturilor la banci, acordate in principal, pentru investitii imobiliare.

Piata locuintelor se afla in prabusire abrupta, iar austeritatea bugetara, cea mai dura din ultimii 30 de ani, reduce cheltuielile in sanatate, invatamant, administratie etc. Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care romanii ar trebui sa plece cat mai curand

Se vorbeste deja de necesitatea salvarii Spaniei, costurile estimate ridicandu-se in prezent la circa 370 de miliarde de euro. Aceasta acum, in faza in care statul spaniol inca mai neaga prabusirea evidenta a economiei, deoarece, ca si in cazul Greciei, la inceput se estimeaza pagube mai mici, pentru ca, ulterior acestea sa fie dublate, apoi chiar triplate.

Dar sa vedem in ce mod vor fi afectati romanii din Spania de principalele cauze care ameninta fatal economia spaniola:

1.Preturile caselor scad continuu si abrupt, agravand „bula imobiliara” , asemanatoare cu criza de subprime dijn SUA si intretinuta, in principal, de subsidiarele bancilor germane din Spania. Numerosi romani si-au luat case in Spania, cu credit imobiliar, iar inrautatirea climatului economic le pune in pericol joburile, deci si salariile din care platesc ratele.  Chiar daca bancile vor scoate locuintele respective la licitatie, pretul pe care il pot obtine va fi cu mult mai mic decat creditul cu care au fost cumparate.

2.Bancile spaniole sunt extrem de expuse pe Portugalia, in sensul ca detin titluri de stat portugheze pe care s-ar putea sa le rascumpere ca si pe cele grecesti, adica la cel mult jumatate din valoare initiala. Aceste banci ar putea avea serioase probleme financiare, iar romanii care au conturi acolo ar face bine sa le mute la alte institutii financiare, poate chiar in Romania, unde riscurile sunt oricum mai mici.


3.Economia Spaniei se va contracta in acest an cu 1,7%, multe firme se vor restructura sau chiar vor da faliment, lasand fara joburi inclusiv angajatii romani ai acestor companii.


4.Conducerea  bancii centrale spaniole a admis ca, in cazul inrautatirii situatiei economice, bancile comerciale vor fi obligate sa-si majoreze capitalurile. Iar aceasta se poate face fie prin imprumuturi de la Banca Centrala Europeana, fie printr-o inasprire a conditilor de creditare, iar economia, lipsita de finantare, se va contracta si mai mult. Rezultatul? Falimente, inchideri de firme, inclusiv cele infiintate de romani sau la care lucreaza conationali de-ai nostri


5.Guvernul spaniol a adoptat recent cel mai auster buget din ultimii 30 de ani, determinand taierea dura a cheltuielilor si inghetarea salariilor din sanatate, administratie, invatamant, fapt ce-i va afecta inclusiv pe somerii romani din Spania, aflati in cautarea unui job la stat, fie el chiar mai prost platit decat la privat.


6.Spania a esuat in alinierea bugetului sau de stat la standardele UE. Conform celor stabilite de statele dezvoltate ale UE, Spania ar fi trebuit sa atinga in acest an un deficit de cel mult 4,4% din PIB, dar estimarile sunt de minimum 5,3% din PIB. In aceste conditii, statul va fi obligat sa se imprumute mai mult si mai scump, si sa efectuze scaderi de salarii si majorari de impozite, cea ce va duce la inchiderea a nmeroase firme, inclusiv a celor la care lucreaza romani.

7.Peste 50% dintre tinerii cu varste sub 25 de ani sunt someri, iar tendinta este in crestere. Probabil ca multi dintre tinerii someri sunt absolventi de studii superioare fara cautare sau sunt prea pretentiosi sli refuza ofertele, atatea cate sunt, de pe piata spaniola a muncii. Totusi, acesta trebuie sa fie un semnal negativ extrem de puternic pentru romanii cu varste similare care au de gand sa mearga la lucru in Spania, nemaivorbind de adolescentii si tinerii  nostri conationali care sunt deja acolo si ingroasa de zor randurile somerilor spanioli.

8.Regiunile autonome ale Spaniei s-au revoltat impotriva bugetelor de austeritate si a taierilor de cheltuieli, refuzand incadrarea in deficite bugetare mici. Cu toate acestea, oficialii din Andaluzia si Catalonia, de exemplu, au admis reducerea cheltuielilor, dar in limite mai largi. Taierea banilor in regiunile autonome va reduce si fondurile firmelor care efectuau acolo lucrari pe bani publici, printre angajati aflandu-se numerosi romani cu rate la banci si chirii de achitat. Restrangerea activitatii acestor firme ii poate lasa pe drumuri in primul rand pe conationalii nostri.

9.Costurile la care se imprumuta Spania prin vanzarea de bonduri de stat au depasit recent 6%, nivel de la care in Grecia, de exemplu, a fost nevoitp sa admita ca a intrat in incapacitate de plata. In cazul Spaniei, esecul operatiunilor de imprumut va duce la taierea drastica a tuturor cheltuielilor bugetare si la majorarea fiscalitatii, cu efectele deja amintite anterior: falimente, somaj etc.

10.Mai mult de jumatate dintre creditele acordate de banci sunt considerante neperformante, adica au slabe sanse de a fi recuperate de catre banci, care pot intra in faliment de pe o zi pe alta, „mistuind” si eventualele economii depuse de romanii care lucreaza in Spania.

About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top