ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...




Mii de romani vor scapa de datoriile pe care le-au facut in Spania. Guvernul de la Madrid a luat o decizie indrazneata, care presupune stergerea restantelor imobiliare ale celor care nu-si mai pot plati casele.

Proiectul de lege, adoptat zilele acestea, ar putea sa se aplice peste o luna, dupa ce trece prin parlamentul spaniol. Astfel, toti cei care castiga sub 22 de mii de euro pe an isi pierd apartamentele, dar macar nu mai dau si bani in plus.
In 2007, Cristi a imprumutat de la o banca din Spania 300.000 de euro ca sa-si cumpere un apartament cu 3 camere. Lucra in constructii, castiga bine si nu s-a gandit ca o sa vina zile negre. N-a mai avut de lucru, iar rata i s-a dublat, ajungand la doua mii de euro. Practic a fost fortat sa predea casa.
"I-am lasat cheile pe masa de la casa si i-am zis: poftim, astea-s cheile", a povestit Cristi.
Locuinta, evaluata la doar 150.000 de euro, a acoperit doar jumatate din datorie. "Am ramas cu 150.000 datorie, la care banca in tot acest timp a mai pus un interes de inca 100.000", a spus barbatul.
Noua lege ar urma sa-l scape pe Cristi de sumele restante. In Spania sunt 250.000 de romani cu datorii in banci.
"Mii dintre acesti romani s-au trezit in imposibilitatea de a lucra si n-au mai putut plati creditele in banci, riscand astfel sa ramana fara case si fara sa mai poata lucra legal", a spus Daniel Tecu, presedintele FADERE.
Decretul aprobat de guvernul spaniol ii scuteste de plata datoriilor pe toti cei care au venit anual, per familie, mai mic de 22,365 de euro. Raman fara un bun, dar pot sa doarma linistiti noaptea si sa o ia de la zero.
"E greu, mai ales si cu 2 copii, sa supravietuiesti in asemenea conditii e dificil", a spus Sorin Vasile, un roman din Spania.
In Romania, cei care au datorii sunt urmariti toata viata de bancile care vor sa-si recupereze banii. Oamenii nu pot fi iertati daca si predau locuinta, desi in Parlament exista inca de anul trecut un proiect blocat, care prevede acest lucru. La noi, dupa vanzarea casei, oamenii sunt obligati sa faca rost si de restul banilor, daca proprietatea vanduta nu mai acopera creditul luat.
Prevederi asemanatoare cu cele din Spania exista si in Statele Unite. Au contribuit insa la declansarea crizei imobiliare din 2007. Atunci, cei mai multi dintre datornici au preferat sa-si predea locuintele bancilor, dupa ce s-au devalorizat brusc.

About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top