ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...Restrictiile introduse de Spania la 22 iulie sunt aplicate eronat in unele cazuri, inclusiv romanilor care au avut un loc de munca in Spania, dar l-au pierdut inaintea acestei date si vor acum sa se angajeze din nou, sustine FADERE, o asociatie a romanilor din diaspora.


Aociatia ameninta ca daca situatia nu se va reglementa in urmatoarea saptamana, va da in judecata Ministerul spaniol al Muncii pentru aplicarea cu rea-vointa a reglementarilor de restrictie impuse prin decizia guvernamentala din 22 iulie.

Din 22 iulie, de cand Spania a impus restrictii de munca pentru romanii, in unele dintre Oficiile de Munca spaniole, romanilor care au pierdut locul de munca si care au incercat sa faca formalitatile de angajare li s-a recomandat sa mearga la Politie si sa ceara un nou document de identitate (Certificat european) in care sa scrie ca nu mai au drept de munca, informeaza Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) intr-un comunicat transmis NewsIn.

Decizia privind masurile de restrictie pe piata spaniola a muncii nu prevede efecte retroactive, cetatenii romani care se afla deja in Spania, cu loc de munca sau inregistrati ca fiind in cautarea unui loc de munca, nefiind afectati de aceste masuri. Aceste masuri restrictive se aplica exclusiv cetatenilor romani care vor cauta un loc de munca pe piata spaniola ulterior datei de 22 iulie, data la care s-a adoptat aceasta decizie de catre autoritatile spaniole, si care nu aveau la acel moment deja un numar de securitate sociala sau nu erau inscrisi in cautarea unui loc de munca, precizeaza FADERE.

Foarte multi romani dintre aceia care sunt veniti in Spania inaintea acestei date si care intre timp au pierdut locul de munca au avut probleme in momentul in care au incercat sa faca formalitatile de angajare la oficiile de munca, sustine FADERE.

Astfel, miercuri, Daniel Tecu, presedintele FADERE, a insotit una dintre aceste persoane la Oficiul de Munca din Coslada, localitatea cu cea mai mare densitate de romani din Spania. In momentul in care aceasta persoana a incercat sa faca formalitatile de angajare, functionarul i-a spus ca trebuie sa mearga la Politie sa ceara un alt document de identitate. I s-a spus ca din moment ce a pierdut locul de munca, pentru a se angaja din nou are nevoie de un permis special din partea Ministerului Muncii. 

Daniel Tecu a cerut explicatii sefului Oficiului de Munca. Dupa o conversatie de o ora, functionarii au recunoscut ca au facut o eroare si ca au aplicat gresit legea. De asemenea, au promis ca in Coslada acest lucru nu se va mai repeta.

"Din telefoanele primite in aceste doua saptamani de cand au intrat restrictiile, inteleg ca sunt multe locuri in care romanii trec prin aceeasi situatie", afirma Daniel Tecu.

FADERE va trimite luni o scrisoare catre Ministerul Muncii din Spania in care va sesiza erorile de aplicare a acestei decizii de restrictionare a pietei muncii. 


About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017Top