ads

Arhivă blog

Style2

Doar un roman din cinci are educatie financiara

Un studiu derulat anual de către o asociaţie a analiştilor financiar-bancari din România arată că doar unu din cinci români este alfabe...







Comisia Europeana a aprobat, joi, cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului European. Restrictiile nu afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.


Autoritatile spaniole au solicitat CE o decizie in legatura cu impunerea acestor restrictii in data de 28 iulie 2011, statul iberic avand parte de o scadere fara precedent a PIB-ului (-3,9 % intre 2008 si 2010) care a condus la cel mai ridicat nivel al somajului din UE, de peste 20% incepand cu luna mai 2010. Comisia Europeana va monitoriza indeaproape situatia si va avea posibilitatea de a modifica sau revoca decizia oricand va considera acest lucru necesar.

Potrivit CE, cresterea continua a numarului rezidentilor romani in Spania si nivelul ridicat al somajului acestora au avut un impact asupra capacitatii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucratori.

Potrivit comisarului pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, Comisia intelege motivul pentru care, in acest moment, din cauza situatiei dramatice a ocuparii fortei de munca si a contextului financiar foarte complex, autoritatile spaniole doresc sa se distanteze de principiul liberei circulatii totale. Acesta a precizat, totodata, ca solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permitand reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri. Prin punerea in practica a acestor modificari, Spania inca ar ramane mai deschisa pentru lucratorii din noile state membre decat unele din celelalte state membre.

„Aceasta decizie a fost luata din cauza situatiei foarte specifice a ocuparii fortei de munca in Spania. Ca regula generala, sunt convins ca restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului. Inca de la inceput, Spania a avut in permanenta o politica foarte deschisa fata de lucratorii din alte tari, inclusiv fata de cei din noile state membre, fapt pe care Comisia l-a apreciat dintotdeauna. Cu toate acestea, sper ca acest demers va fi limitat, pe cat posibil, in timp si ca atitudinea in general pozitiva fata de libera circulatie in Europa va continua sa prevaleze”, spune László Andor.

Astfel, prin decizia de joi, Comisia Europeana autorizeaza Spania sa instituie pentru romani restrictii temporare privind accesul acestora la piata fortei de munca din Spania, pana la 31 decembrie 2012, urmand ca aceste restrictii sa se aplice activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.

Totodata, o analiza efectuata de Comisie a stabilit ca cetatenii romani care traiesc in Spania sunt puternic afectati de somaj, 30% dintre acestia fiind someri

Peste 190 de mii de cetateni romani care au lucrat in Spania au fost someri in primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numarul de someri cel mai ridicat dupa cel al resortisantilor spanioli. 

De altfel, numarul resortisantilor romani cu resedinta permanenta in Spania a crescut de la 388 de mii, la 1 ianuarie 2006, la 823 de mii, la 1 ianuarie 2010.

Comisia Europeana va informa mai departe Consiliul cu privire la decizia sa si orice stat membru poate solicita Consiliului sa modifice sau sa anuleze decizia Comisiei privind suspendarea legislatiei UE in termen de doua saptamani.

Actul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana din 2005 prevede dispozitii tranzitorii pentru libera circulatie a persoanelor. Aceasta implica faptul ca libera circulatie a lucratorilor poate fi amanata pentru o perioada de maxim sapte ani (pana la 31 decembrie 2013). Aceasta perioada este impartita in trei faze distincte („2 + 3 + 2” ani). Faza actuala, care este cea de-a doua faza, a inceput la 1 ianuarie 2009 si se va incheia la 31 decembrie 2011.

Spania a liberalizat deja accesul la piata fortei de munca pentru lucratorii romani si membrii de familiei acestora, de la inceputul celei de-a doua faze, la 1 ianuarie 2009. Prin urmare, Spania nu poate decat sa restrictioneze accesul lucratorilor din Romania prin invocarea asa-numitei „clauze de salvgardare”. 

Clauza de salvgardare acorda unui stat membru posibilitatea de a reinstitui restrictii privind accesul la piata muncii, in cazul in care acesta se confrunta cu perturbari grave ale pietei muncii sau anticipeaza asemenea situatii Spania a invocat „clauza de salvgardare” intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene la data de 28 iulie 2011. Conform CE, este pentru prima oara cand „clauza de salvgardare” a fost invocata in domeniul liberei circulatii a lucratorilor.

CE precizeaza totodata ca, in general, libera circulatie a lucratorilor a avut un impact economic pozitiv la nivel european si a condus la crestere economica in tarile destinatare. Estimari recente sugereaza ca, intre anii 2004 si 2009, impactul pe termen lung al fluxurilor de populatie asupra PIB-ului UE - 15 s-a concretizat printr-un supliment de 0,9%.

About Blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
http://www.facebook.com/pages/romaninspaniacom/140605412781017



Top